22 Ağustos 2022 Pazartesi

Yabancılar en çok nereden konut alıyor?

Yabancılara en çok konut satışının olduğu iller sırasıyla İstanbul, Antalya ve Ankara. TÜİK'in 2022 Mart güncel satış verilerini değerlendiğimizde yabancılara konut satışının genel satış içindeki payları İstanbul'da %9, Antalya'da %23 Ankara'da ise %3 oldu.




Yabancıya konut satışı ne kadar oldu?

 AA muhabirinin TÜİK konut satış istatistiklerinden derlediği bilgiye göre, yabancılara yapılan konut satışı haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81,8 artarak 8 bin 630 oldu. Bu rakam tüm zamanların en yüksek aylık verisi olarak kayıtlara geçti. Bundan önceki zirve 7 bin 841 adetle 2021 Aralık'ta görülmüştü.

Yabancılara konut satışı nasıl yapılır?
Yabancılara Ev Satış İşlemleri Nelerdir? Yabancılara ev satış işlemlerini gerçekleştirmek için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden randevu alınması gerekmektedir. Yurt içinden Alo 181 hattından, yurt dışından ise +90 312 593 99 00 numaralı telefon aranarak randevu alınabilmektedir.

Yabancıların Türkiye'de Taşınmaz Alması İçin Gerekli Belgeler
Yabancının kimlik ve pasaportu.
Satın alınması planlanan taşınmaza yönelik rayiç değeri belgesi.
Taşınmazın konut, işyeri vb. bina olması halinde zorunlu deprem sigortası poliçesi.
Taşınmazın tapu senedi.
Satıcının ve alıcının fotoğrafı

Yabancılar emlak vergisi öder mi?

Yabancı uyruklular da Türkiye'deki sahibi olduğu taşınmaz mallar için emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Ödenecek bedel taşınmaz malın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor.

Oturma izni olmayan yabancıya ev kiraya verilir mi?
Ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler, belli şartları karşılamaları durumunda kiracı olarak ikamet edebilmektedir. En başta Türkiye'de yabancılara ev kiralamak için kira sözleşmesi imzalanması gerekir.

Yabancıya ev kiralarken nelere dikkat edilmeli?
'KİRA SÖZLEŞMESİ NOTER HUZURUNDA YAPILMALI'

Bunun için de pasaport tercümesi gerekli olacaktır. Kira sözleşmesine mutlaka pasaport numarası yazılması, pasaport örneği de alınmalıdır. Türkçe bilmeyen taraf varsa, yeminli tercüman eşliğinde bu kira sözleşmesinin yapılması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder